dinsdag 6 september 2016

Shakespeare Amerikaanse Presidenten 2800 serie DE

De 2800 serie Amerikaanse Presidenten aangeduid met DE achter het type.

Ik ben al lang geleden eens met het bericht gekomen om hier iets over te schrijven, maar gebrek aan tijd en zin maken dit tot lang wachten van dit artikel over een echt prachtig model.
Visueel zeker mooier als de Japanse modellen maar technisch durf ik niet te zeggen, ik heb een tijd met een 2062 maroon gevist en is gewoon super maar de Japanse modellen lopen wel wat voor qua techniek?


Note: Dit was wat ik na vele malen zoeken op het web had gevonden en genotuleerd als zijnde.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Shakespeare President II 2800 Serie (Amerika)
Shakespeare heeft in Amerika meerdere andere modellen uit gegeven als in Europa maar 1 van de meest in het oog springende model is de President serie 2800 , met net als zijn Japanse broer 3 modellen te weten 2800,2810 en 2840.
De molen heeft een donkerblauwe kleur een drukspoel en is alleen linkshandig te gebruiken vanwege de grote metalen president plaat aan de rechter flank met daarop de indrukwekkende adelaar wat symbool staat aan de president type.
Wanneer hij is gemaakt weet ik niet maar denk half jaren 70 of misschien wel gelijk aan de Japanse modellen wat ik betwijfeld gezien ze vorm.
Gemaakt in USA.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Shakespeare 2800 Serie DE President II serie.

Na vele keren zoeken en daarmee een paar jaar geduld had ik me serie compleet , en had ik uiteindelijk 2 modellen uit Nederland, 1 model uit Engeland en 1 model uit Amerika weten te bemachtigen.
 De Amerikaanse Shakespeare Presidenten.
 Vele jaren geleden zag ik een Shakespeare te koop op MP en deze trok volledig mijn aandacht want ondanks dat ik een verzamelaar was van dit merk had ik dat model nog nooit gezien.
Het ging dus om een President II type 2810 DE ? ik was verbaasd en stom om er niet op te bieden en deze bijzondere molen was verkocht en verdwenen van MP, Maar mijn aandacht was getrokken en ben er meer over gaan zoeken.
Het leuke is dat ik later met Hendy Liem in contact kwam over de Shakespeare molens en de 2810 DE van MP die hij dus toen had gekocht is nu in mijn bezit , en is nieuw in doos.
Wat bleek dat het een serie was die zelf uit 4 modellen bleek te bestaan te weten 2800,2810,2840 en 2860 en deze waren gebouwd op het Maroon model en met het verschil dat de kleinste modellen een drukspoel meekregen en de grotere modellen dus niet. Dus zoals duidelijk op de foto’s te zien hebben de 2800 en 2810 een drukspoelsysteem en de twee grotere broers 2840 en 2860 gewoon een vaste spoel met slipknop.
Het model is in 1976 op de markt gekomen en duidt waarschijnlijk op het type nummer achter het model staat DE en DE staat in het data systeem van Shakespeare voor 1976.
De President is gemaakt in de kleur Gun Metal Black en is voor het oog een heel donkerblauwe kleur en is zoals vele oude modellen alleen linkhandig te gebruiken , het bijzondere aan deze molen is dat de rechterzijde is afgezet met een geheel metalen plaat met daarop het typenummer en de prachtige grote adelaar erop. Wat toen symbool was voor de President modellen en je dus het jaar erop 1977 terug vond op de 2900 serie de Japanse President modellen.
De 2800 President II serie is dus ook een echte Made in de USA Model.
Zoals ik dus al zei is de serie gebouwd op het huis (molen) van de Maroon serie en heeft de kleinste 2800 net als de 2052 een kunststof spoel wat ik toch wel een beetje afbreuk vind voor zo’n super model alleen heeft deze dus een drukspoel i.p.v een draaiknop(vaste spoel). De volgende is de 2810 en is gebouwd op het huis van de 2062 met ook een drukspoelsysteem en heeft gelukkig wel een metalen spoel. Deze twee modellen zijn model spinmolen /penvissen.


De twee grotere broers zijn de 2840 die gebouwd is op het huis van een 2071 0f 2081 en hebben een vaste spoel met draaiknop(slipknop). De 2860 is de grootste van het stel en is een robuuste zeemolen en gebouwd op het huis van de 2091 en heeft ook een vaste spoel. De molens zijn uiteraard voor zo ver ik weet nooit in Nederland geleverd en wel een van de minst bekende modellen maar erg mooi. Ik heb meerdere verzamelaars gesproken en waren vaak verbaasd als je vertelde dat er dus ook een Amerikaanse 2800 serie Presidenten waren?Ze hebben net als de Maroon serie een krachtige metaalachtige slip en een zachte ratel met anti reverse erop , alleen de 2800 heeft dit rustieke geluid niet door de kunststof spoel. Shakespeare noemt hun slipsysteem 6D Drag System. Een speciale gesneden aandrijf tandwiel en een RVS lijnrol met een teflon bus voor soepel draaien van de lijnrol.

 
Internet heeft uiteraard veel veranderd en zo nu en dan kom je er nog wel eens 1 tegen maar ze liggen niet voor het oprapen en zelf in de USA zie je ze niet vaak.
 
 Type        -   gewicht      -    lijncapaciteit    -     overbrenging
2800            250 gram         135 mtr -  6 lb           1 : 4.7
2810            300 gram         270 mtr - 12 lb         1 : 3.7
2840            555 gram        200 mtr - 15 lb          1 : 3.2
2860           590 gram         225 mtr - 20 lb          1 : 3.2
 
Groet Marcel
 
 

 

 
 
 
 

  

 

 

 

  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten