donderdag 16 januari 2014

Oudenjaarsdag 2012


31 -12- 2012   Oudejaarsdag

Door mijn onregelmatige diensten (volcontinu) en een dochter die 29 december jarig is probeer ik om het jaar een week vrij te krijgen zo ook dit jaar ik kwam 2e kerstdag uit de nacht en ging pas weer 5januari weer aan de slag.

Maar ik heb al jaren de traditie als ik vrij ben of als het mogelijk is om met oudejaarsdag oliebollen te bakken en dus ook dit jaar , en hieraan vast zit dat ik dan de laatst visdag van het jaar ga karperen.

Wat ik dus doe ik kom op tijd uit bed en ga dan eerst met een emmer voer naar de waterkant, de jeugd is dan nog niet echt actief met vuurwerk want dat mag dan nog niet . Hierna ga ik dan naar huis en eet wat en een bak koffie en ga me beslag maken en als deze voor de kachel staat te rijzen ga ik naar de waterkant . Het is na al een kleine ijsperiode toch weer zacht voor de tijd van het jaar en daarom had ik gekozen om ongeveer de helft van me plekken aan te voeren en de overige als ik naar de stek toe rijd.  

Ik tuig me hengel op en meen op de eerst stek een lichte verkleuring te zien en dit heb ik blijkbaar goed gezien als ik binnen 5 minuten met een kromme hengel sta en zowaar een mooie schub van 77cm bij 15 pond in me schepnet heb liggen . Ook stek 2 en 3 die vrij dicht naast elkaar liggen leveren 2 mooie projectspiegels  op 51cm – 3200 gram en 56cm – 3400 gram.
En zie tijd op de foto 5 minuten na elkaar gefotografeerd ? soms is het zo makkelijk !


                                                                                           
Dit beloof nog wat en fiets naar de volgende stek in een andere sloot , Ook hier hoeft ik niet lang te wachten en sta ik al weer een vis te drillen wat een gekkenhuis is dit vandaag? Dit keer een schub van 68 cm bij een 13 pond . Op naar de volgende stek terwijl ik daar ga zitten komt er een man achter me staan en vraagt waar ik op vist , ik zeg Karper . Hij zegt deze liggen toch in de bagger? Ik sla aan en land een dikke brasem de man kijkt verbaasd ik zeg nee je ziet het de vis is los en heb al 4 karpers vandaag. Ik heb onderwijl al weer in gegooid en de man blijft nog wat praten en er passeren een paar jeugdigen met vuurwerk maar blijven redelijk op afstand . Er zijn een aantal minuten verstreken en ik heb nog een keer opnieuw ingelegd wat ik gezien de toch iets mindere winterse activiteit  een aanbeveling vind! Zie ik terwijl de man nog doorpraat me pennetje een paar mm opsteken en daarna direct schuin vertrekken en zet de haak . Zo zie je maar je denkt de brasem heeft de boel verstoord maar binnen een aantal minuten komt er toch weer een karper van dezelfde stek wederom een project spiegel van 57 cm – 3700 gram .Ik vraag de man om foto’s te schieten en dat vind hij leuk .  Deze sloot heeft nog 1 stek te gaan en word de eerste zonder vis , misschien te veel langs het pad waar de jongeren het vuurwerk constant lopen af te steken .

Nu nog een paar stekjes te gaan in wederom een ander singel , het klinkt erg raar en je zou ook zeggen dat het weer of wind een bepaalde invloed hebben maar het gebeurd regelmatig dat ik zomaar 5 vissen op een singel vang en op de ander 3 sloten helemaal niets? Ik ga dus aan me laatst stukje van deze dag beginnen want er moeten ook nog steeds oliebollen worden gebakken! Ook in deze sloot begin ik met een brasem wat hier overigens niet veel voorkomt . En ik verkas nog maar een keer en vang op de laatste plek wederom 2 spiegels 55 cm 3100 gram en 55 cm 3200 gram. Ook ditmaal 2 projectspiegels.

 

 
 
                                                                                           
Het was een lekkere morgen met mooi weer droog en een redelijk harde zuidwestenwind , ik ben 3 uur wezen vissen en sluit dit geweldige seizoen af met een gevulde bladzijde in me logboek.

Zo nu eerst oliebollen bakken.

En daarna me logboek invullen en hierin kwam te staan dat het jaar 2012 een zeer goed jaar was met 285 uur gevist en een vangst van 315 karper waarvan 105 spiegels (90 projecten) een topjaar was.

Ook waren er dit jaar weer een paar dikke vissen het haasje en de grootste vis een schub van 36 pond bij 95 cm en de grootste spiegel 32 pond bij 93 cm. Met de pen gevangen.

Verder werden er weer brasems gevangen tot bijna 12 pond en me record Harder werd verbroken naar 70 cm.

 

Groet Marcel

 

 

 

 

8 opmerkingen:

 1. Zo Marcel, dat was me het sessietje wel zeg! het water zonder schubs?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Marcel,
  Ik weet dat Odfjell er de laatste tijd niet best opstaat, maar door je onregelmatige diensten nu meteen ook onrechtmatige diensten te noemen doe je jezelf toch tekort. Geestig is het wel!
  Met vriendelijke groet,
  Hans van der Pauw

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Boudewijn,

  Nee er zit volgens mijn logboek en het bijhouden rond de 30 tot 40 % spiegels dus zulke dagen moet je echt koesteren.
  Schubs moeten echt bijzonder zijn anders fotografeer ik ze niet meer.

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het Hans ,

  Je bent inderdaad erg scherp maar ik zal het inderdaad veranderen , en ja wat moet ik er nog over zeggen vorig jaar maart mocht ik blijven en nu gaan ze gewoon weer verder met reorganiseren dus ik hou me hart vast het ziet er niet best uit.
  De media mag een bedrijf gewoon kapot schrijven , dat is er bij ons echt gebeurd.

  Groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooie afsluiter van het oude jaar! Waren de oliebollen lekker? Ik hoop dat het goed afloopt op je werk.
  Succes!

  Gr., Björn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey Bjorn,

  Ja de oliebollen zijn altijd erg lekker van mezelf maar dat zegt gelukkig iedereen , afgelopen oud en nieuw weer een keer gekocht nog geen 5 stuks op.
  Me werk ja dat moeten we maar afwachten , was ooit een van het meest succesvolle op en overslag bedrijf van Europa .

  Ja dan het vissen is eigenlijk een soort traditie die ik echt al tientallen jaren doe en als het mogelijk is ook direct de eerste vissen op 1 Januari , was toen ook het geval met 2 regenbogen op Oostvoornse meer met de grootste van 66 cm .

  Groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een geweldige jackpot pakte jij in deze oudejaarsloterij 2012
  Marcel, je wist natuurlijk als één van de spiegelkarperproject uitzetters wel waar je ze kon vinden...
  Neemt niet weg dat ik het een knappe prestatie vind hoor!

  Groet Hans

  Gr.Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hans,

  Uiteraard maar deze vissen zijn deels gevangen in een stuk waar ze inderdaad zijn uitgezet maar waar nog 4 sloten met een lengte van 2 tot 3 kilometer aan vast zitten en door de duikers kunnen ze dus echt overal zijn.

  Groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen