zondag 20 januari 2013

Een spiegel(rijen)karper met een verhaal?


Allereerst nog vele mooie en dikke vissen toegewenst , en laten we hopen dat de vissen weer fatsoenlijk onder dit smerige sneeuwijs vandaan komen.

Spiegeltje , spiegeltje.

Een aantal mensen zal het ongetwijfeld wel eens gelezen hebben , en misschien ook wel niet ???
Ik ben dus al tientallen jaren lang gek op spiegelkarpers en liep bij onze vorige vereniging(Vlaardingse hengelaars bond) al te zeuren om ze weer eens uit te gaan zetten!
Waarom ? omdat ze net als in andere delen van het land in percentage terug liepen en ik ze nog altijd bijzonderder/mooier vind als een schubkarper , die ik overigens ook graag vangt maar door de minderheid van de spiegelkarpers ik deze soort toch net iets liever vang.
Zo als ik al zei van het een komt het ander en de hengelsportvereniging was toen opgegaan met de Delftse en een paar Westlandse en was SVBDelfland gaan heten en heet nu nog steeds zo , en ben ik dus een jaar of 4 geleden ook bestuurslid geworden.
En zo kwam het er een dikke 3 jaar geleden van dat ik met iemand anders de karpercommissie van de SVBD hebt opgericht en mij de taak heb opgenomen van de spiegelkarpers/uitzettingen.
Zo waren we ook een van de eerste verenigingen die dus spiegelkarperprojecten gingen doen op cultuur water(singels/vijvers) en zo kwam een droom toch wel deels in vervulling en hebben we 3 uitzettingen (850 kg) gedaan door heel Vlaardingen en hebben we er weer een mooier gevarieerd bestand gekregen , en staat er nog een kleine uitzetting op het plan en gaan we nu 3 grote in Delft doen.


Zo ook is het verhaal van de vis die ik 2 weken geleden ving , een rijenkarper die ooit al eerder ving en omdat deze vis op een kleine singel zit goed te volgen is???
Deze vis is een mannetje en jaren gelden zat er op deze singel maar 1 spiegel en dat was dit mannetje en deze was op een bestand van een 15 vissen behoorlijk dominant want je ving na de paai zo'n 40% spiegels in het broed.

En deze vis is dus de vader van de spiegeltjes die ik in me vijver heb zitten , lees verder in het verhaal van de bouw van me vijver!
Ik had al vele kleine rijen/spiegels gevangen voor ik deze vis dus ving en gezien zijn genen is dit de vader van me visjes die ik dus ooit meenam om op te laten groeien voor latere uitzetting.De vis groeit niet echt hard en heeft ook de typische lage bouw van een rijenkarper maar was toch een 7 cm gegroeid in een aantal jaar , en blijft een prachtige vis.


De vis is gevangen met een verbouwde fairplay hengel met me favorieten 2401 ambidex USA.

Groeten Marcel


3 opmerkingen:

 1. Hoi Marcel,

  Leuk stukje tekst,goed dat er mensen zoals jij zich vrijwillig blijven inzetten voor het behoud van de spiegelkarper!Zolang de spiegelkarper uit handen blijft van de beroepsvissers kunnen ze hopelijk uitgroeien tot waardevolle exemplaren.

  Groeten Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien wel de mooiste spiegelkarper die ik ooit gezien heb! Groeten, Reinier (iVis-profiel)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Reinier,

  Ik word ook altijd vrolijk van dit soort spiegelkapers , bedankt voor het compliment.

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen