zondag 26 februari 2012

Shakespeare Maroon serie Made in USAHier weer eens een stukje over een molen waar in Europa weinig bekend van is.Je ziet ze wel eens voorbij komen op internet maar niet algemeen zeg maar.

Het is een volledig metalen molen met prachtig slipgeluid ,helaas is de kleinste uitvoering met een kunststof(nylon)spoel waarbij die met de zwarte spoel qua uitzicht mooier toont dan die met de witte spoel welke je wel weer meer tegenkomt.

Ik doe het wederom met gescande stukken en kom er nog wel een op terug , ik heb er wel een paar maar vind de folders toch best wel mooi om te zien.

Er zijn dus aan aantal uitvoeringen waar ik verder nog geen gegevens over hebt en deze zal ik toevoegen aan me verhaal als ik deze in bezit heb.

De serie bestaat uit.

2052 lichte spinmolen
2062 medium spinmolen
2071 zware spinmolen
2081 lichte zeemolen
2091 zware zeemolen

De 3 grotere types (sea wonder) zijn in een later stadium veranderd van molenhuis en deze is dan net als de kleine modellen doorlopen en niet met afschroefbare voet en toont daardoor een stuk mooier.

De molen is vanaf half jaren 60 op de markt gekomen en is lang een geliefd model geweest.En heeft halverwege de jaren 70 tot rond 80 model gestaan voor de Amerikaanse President modellen met als enige verschil dat de kleinere modellen een drukspoel hadden en uiteraard het prachtige embleem met de adelaar en de kleur.


UPDATE UPDATE UPDATE ,

De Shakespeare 2062 spinning reel werd geïntroduceerd in haar catalogus in 1964 en staat genoteerd voor $ 29,95 en is voor het laatst aangeboden in hun catalogus in 1975, een run van twaalf jaar. In 1976 werd de 2062 vervangen door de President II 2810 molen . De 2810 was in wezen een 2062 die zwart gelakt was met een presidentieel naamplaatje. De laatste lijst prijs voor de 2062 molen was in hun catalogus van 1969 dat de 2062 vermeld voor $ 40,00. Vanaf 1970 gaf de Shakespeare vissen catalogus de detailhandelsprijzen niet meer door . Prijzen vanaf 1970 werden op afgegeven een aparte prijslijst . De reden was dat dit een periode van snelle inflatie was en de meeste bedrijven, waaronder Shakespeare deze veranderde de nieuwe prijzen om de drie maanden in plaats van een keer per jaar.

De 2062 DC(wonder reel) in feite een nakomeling. De DC geeft aan dat het voor het eerst werd gemaakt in 1978, drie jaar na het voor het laatst te zien in Shakespeare catalogi! Deze 2062 DC molens waren de laatste 2062's geproduceerd door Shakespeare en zijn verpakt in een doos met slagers papier. Shakespeare maakte de laatste run van deze molens en er was bijna geen pakpapier meer . Dus gingen ze naar een slager in de straat van de fabriek en kochten een rol slagers papier om de laatste van zijn geproduceerd 2062 molens in te pakken. De enige reden die Shakespeare hield voor het opnieuw maken van deze molens na 1975 kwam door dat er nog steeds veel vraag en belangstelling was voor deze molens vanwege hun kwaliteit. In de volgende jaren erna kwam er een daling in de productie van hun spin molens en ging Shakespeare op zoek naar een nieuwe buitenlandse locatie om hun molens te produceren . Dat werd hoofdzakelijk gedaan in Japan.

De 2062 was een 4-unit ontwerp met frame, spoel, beugel montage(molenhuis) en slip knop. Kogelgelagerde precisie ingebouwde versnelling systeem. 3,7 tot 1 versnelling . Heeft verchroomd roestvrij stalen lagers , afneembare slinger en de beroemde, gladde 6D (slip) meerdere schijven slipsysteem gemaakt van zes metalen en leren schijven.De spoel is uit een stuk, gegoten aluminium, aandrijving soort non-reverse-controle en olie-poorten voor een goede molen onderhoud/smering . Andere beste koop kenmerken zijn: gebakken epoxy kastanjebruin(Maroon) afwerking over een geanodiseerde dichromaat afwerking en goede afdichtingen om corrosie te ontmoedigen , roestvrij staal lijnrol met Teflon bus; roestvrij staal beugel ; nylon anti-vries bus op de anti retour hendel. De slinger is eenvoudig in te klappen . De molen weegt ongeveer 300 gram, de spoel kan 235 meter van acht pond lijn kwijt . Precisie geslepen tandwielen geeft de 2062 de soepelste, stilste indraai actie ter wereld en de geweldig slip maakt hem tot de beste molens ter wereld, (Volgens Shakespeare advertentie)Groeten Marcel

2 opmerkingen:

 1. Mooi artikel Marcel,het blijven toch mooie verzamelobjecten.

  Gr.Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Hans,

  Ja zeg dat wel hoor ,er zijn modellen die zeer geliefd zijn en daarom ook moeilijk te verkrijgen en de meeste modellen zijn ook nog eens onverwoestbaar.

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen