donderdag 7 juli 2011

Harders

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Het was lang geleden dat ik er op had gevist en elk jaar zei/dacht ik , ik moet het nodig weer eens gaan doen.

Het is niet altijd de gemakkelijkste vis om te vangen maar als je er aandacht aan geeft en voldoende voer inbrengt kan je ze wel degelijk te vangen.

Op me werk aan de 3e petroleumhaven zie ik ze vaak lang de kant grazen op de stenen en daar zitten dan ook mooie jongens tussen , er is veel veranderd op me werk en de steen stortingen onder aan de kades zijn erg verminderd door de bouw van nieuwe aanlegplaatsen voor schepen en dat zijn dan kades met een rechte muur naar beneden en daar gelijk 8 ½ meter water voor de kant dus niet erg interessant .


Een goede kennis van me Hendy Liem , vertelde me al enkele malen dat hij er erg graag eens 1 wilde vangen en na wat info te hebben ingewonnen en me eigen oude ervaringen moest dit goed te doen zijn.

De keuze was het Calandkanaal geworden en niet de waterweg ,puur om de rede dat als je op het Caland een aanbeet krijgt het gewoon voor minimaal 99% een harder is , en dit op de waterweg ook een Voorn een Brasem een Winde of wat anders kan zijn ook niet vervelend uiteraard maar daar kwamen we dus niet voor.

We hadden dus een dinsdag de 29ste geprikt en we maakte er na een telefoon gesprek een dag eerder van vanwege zijn volgende dag ochtenddienst en we wilde niets in de weg hebben en ongestoord zolang mogelijk blijven vissen , de volgende dag bleek dat we een zeer goede gok hadden gemaakt want het regende en onweerde of de wereld verging.

Hendy komt niet uit de buurt en moet er een eind voor rijden en is dus niet bekend en ik wilde hem toch het 1 en ander laten zien alvorens we onze hengels in gingen gooien , misschien zouden we nog even gaan Finten in de waterweg maar de drang naar de harders was groter en gingen we toch maar ons stekkie zoeken.

We hadden geen haast want het was afgaand water en volgens de kenners was laag het beste en zeker ook voor je eigen om normaal te kunnen zitten op de basaltblokken.

We begonnen dus aan het eind van het afgaande tij en hadden toch al spoedig wat beweging in het water en na wat missers van me maat stond ik toch al gauw een Harder te drillen welke bij meting 56 cm was en goed dik was.

De komende uurtjes gebeurde er van alles en Hendy verspeelde zowaar 3 harders en ik ving me 2e deze was 55 ½ cm , en na een tijd had ook hij er een goed op en deze mocht er nu niet meer vanaf en dit gebeurde gelukkig ook niet en de eerste van zijn zijde was op de kant en was maar liefst 64 cm en hij was zwaar onder de indruk van de vechtcapaciteit van deze vissen.

Begin van de avond heeft Hendy de barbecue aangestoken en hebben we gezellig zitten eten in de schaduw van auto bij een temperatuur van minimaal 30 graden en onder het genot van een koud biertje.

Maar de visserij bleef trekken dus gingen we weer verder en visten we door tot 22.00 en kregen we geen beet meer maar we hebben een erg leuke en gezellige dag gehad.

Een dinsdag de 5e juli besloot ik niet te gaan pennen maar een middag naar de waterweg te gaan en het was weer zo warm (30 C)en dan zit je aan het zoute/brakke water met een beetje wind toch wel erg lekker!!

Na een half uurtje vissen ving ik me eerste een dikke Winde en er volgde er nog 2 en daarna kwam er weer een aanbeet en dit was er 1 een Harder en na een tijd drillen ging ik toch wel eens twijfelen of dit niet een erg grote was en de dril duurde langer en langer en was niet echt explosief met grote uithalen maar ik heb toch wel zeker 10 minuten met een kromme matchhengel gestaan met een zacht tikkende slip van een sigma 035 maar ineens was de strijd over en lag er een Harder van precies 70 cm en mooi stevig in me net , ook volgde er nog een grote hybride brasem/winde??? en een hele dikke brasem , zo zie je maar dat je leuk kan vissen met de matchhengel.

Gelukkig stond er een man te kijken die ook de foto’s heeft gemaakt het kan beter maar ik ben er blij mee , en het leuke is dat ik vroeger toen ik er vaak op viste niet boven de 66 cm uitkwam toch heel erg blij was en verbaasd dat ik dus nu wel me PR zowaar met 4 cm verbroken heb na pas 2 keer vissen er op.

Helaas kan ik de prachtige vis van Hendy niet laten zien want deze heeft van de week zijn camera verloren en daar stonden zijn foto’s helaas nog op !!!

En zo als ik er nu over denk zal het ongetwijfeld worden vervolgd???Groet Marcel

1 opmerking:

  1. Woonde ik maar in de buurt Marcel. Wat een topdag op één van Nederlands moeilijkste vangbare vissoorten.

    vrgr Klaasjan

    BeantwoordenVerwijderen