woensdag 1 december 2010

Een Hollandse 50 tig ponder !!!

Na zelf een super seizoen te hebben gedraaid in 2009 en me goede vriend Patrick hetzelfde beleefde maar dan nog net een tikje extremer had ik hem gevraagd of hij dit op papier wilde zetten en hij het met jullie lezers wilde delen , zo kwam er gisteren een email met bijlage van hem binnen en bij deze wens ik jullie veel leesplezier toe.

Pat ouwe reus bedankt voor je verhaal.
-------------------------------------------------------------------------------------

MIJN seizoen! 2009! 30 - 11 - 2010

Een stukje geschiedenis.


In 2009 viste ik ongeveer 29 jaar op karper en had nog nooit een vis van de magisch grens van 20 kilo gevangen. Echter toen ik en mijn vismaat (Marcel van der Ham) in de jaren 80 met karpervissen begonnen was een vis van 10 kilo al een “grote”vis!
In de toenmalige hengelsportbladen schreef Rini Groothuis over zijn karper avonturen over magische vissen van 15 kilo! Dit was toen de tijd echt een zeer grote vis.
Ik viste toen de tijd in de vijvers en singels van Schiedam en Vlaardingen. Gewapend met een penhengel schepnet en rugzakje ging ik op de fiets deze sloten en singels te lijf. Er werd toen leuk gevangen maar de “echte” vissen kwam ik niet aan de schubben.
Later kregen we berichten uit Engeland dat men daar met een gekookt deegballetje aan een haar onder de haak gigantische vis sessies beleefden. Boilies werden ze genoemd. Al gauw stonden we in de keuken deze deegballetjes na te maken en al gauw hadden ook wij deze ongelofelijke karper sessies.
In de daarop volgende jaren begonnen ook wij vissen te vangen van 15 kilo en meer, totdat we in 2009 belanden.

Het besluit.

Ik besloot in 2009 voor me zelf dat het tijd was om de magische grens van 20 kilo eens te doorbreken. Niet dat ik een kleinere vis niet waardeer, maar iedereen wil na een aantal jaar vissen zijn grenzen verleggen. Nu moet je om zo`n vis te vangen als eerste op een water vissen waar deze vissen ook werkelijk rond zwemmen. Na een tip van een mede visser besloot ik op een klein water te gaan vissen waarvan hij zij dat er een aantal “40 ers”op rond moesten zwemmen. Ik besloot om uit het werk dagelijks een kilo boilies te voeren en dit het hele jaar lang vol te houden.
Voor deze tactiek heb je een flinke hoeveelheid boilies nodig en om deze met de hand te draaien is een heidens karwei. Er moest dus een boliemachine komen. Handig als ik ben heb ik in de winter van 2008-2009 eerst een boiliemachine gebouwd. Op marktplaats werd gezocht naar een paar boiliewalsen en de rest zou ik op het werk bij elkaar bietsen en in elkaar bouwen. De keuze voor de bolies was ook snel gemaakt. Met dumppoeder (Babymelk poeder) van het werk en een aantel bulk ingrediënten werd er met de boiliemachine een grote hoeveelheid boilies gedraaid.


De boilie straat





















De euforie.

Na twee weken voeren werd het tijd om de eerste keer te gaan vissen. Ik besloot om uit de laatste nachtdienst s`ochtends vroeg te gaan vissen. Ik werd na een uur of 4 wakker zonder ook maar een aanbeet te hebben gehad en ben die dag voor het avond eten met een “blank” naar huis gegaan. De twijfel sloeg na die eerste sessie al snel toe en ik had zin om twee dagen na deze sessie het nogmaals s`ochtends te proberen.
Er werden wat boilies gevoerd en de hengels lagen al snel in. Al na een uur ging de Delkim als een bezetene te gillen en ik had de hengel al snel in de handen met een werkelijk kromme hengel als gevolg.
Ik vergeet nooit de aanblik van deze vis. Wat een massief lichaam en een grote staart. De weegzak werd nat gemaakt en droog geklopt en aan de weegklok getarreerd. Daarna ging de vis in de weegzak en werd aan de unster gehangen. De wijzer stopte bij 22,5 kg!!
Wat er op zo`n moment door je heen gaat is met geen pen te beschrijven. Al na 2 sessies een waanzinnige vis!

De eerste eindelijk , 45 pond





















De troostprijs.

Er werd na het vangen van deze vis natuurlijk regelmatig door gevoerd in de hoop ook één van de andere magische vissen van het water op de mat te krijgen. De eerst volgende 10 a 11 sessies werd er buiten het vangen van een enkele brasem niets meer gevangen. De moed zakte me daarom flink in de schoen en gelukkig had ik samen met een neef afgesproken om een 3 tal dagen op een betaalwater te gaan vissen in Frankrijk. Er werd een afsprak gemaakt op één van de meren van Freedom lakes zo`n 800 kilometer van Breda. Hier werd door mijn vismaat zeer regelmatig een mooie vis gevangen maar ik ving zelf maar 2 vissen. Echter één van de vissen woog 22,5 kilo. Mijn tweede 20 kilo plus vis in dit seizoen. Mijn seizoen kon al niet meer stuk na de eerste veertiger, maar nu was het seizoen helemaal geslaagd.



Frankrijk , 45 pond





















Andere aanpak.


Na terug komst uit Frankrijk besloot ik op mijn target water eens met ander voer te gaan voeren. Gevoerd werd met gemalen tijgernoten , grondvoer en een dip welke in een plastic beker werd ingevroren. Deze voer ijsklompen werden met een voerschep op de stek geworpen. Dit deed ik 3 dagen alvorens te gaan vissen.
Voor het eerst werd ook een nacht gevist. Het weer was werkelijk onaangenaam met regen en onweer. Niets kon vermoeden dat ik deze nacht 2 bijzondere vangsten zou beleven. Ik lag al vroeg in de slaapzak toen de eerste donderklappen me uit mijn slaap hielden. Ik dommelde echter toch in en werd wakker van een onregelmatige aanbeet. Nadat ik me uit de slaapzak had bevrijd en de hengel in de handen had begon hetgeen aan de andere kant van de lijn wel erg raar te vechten. Bij het landen van deze vis wilde deze het net niet in. In het donker dacht ik met een hele dikke paling van doen te hebben maar eenmaal in het net bleek het een meerval te zijn van een kilo of 13. De tijd om deze vis te wegen kreeg ik niet, want aan de andere hengel kreeg ik nu een aanbeet. Ik pakte de hengel en vergat de meerval uit het net te halen. Deze vis vocht zowaar nog vreemder. Deze vis was echt super sterk en ik dacht nu mijn record karper aan de haak te hebben. Eenmaal onder de top keek ik in het donker echter weer tegen een meerval aan. Deze was echter 1,5 keer zo groot als de vis die nog in het net lag. Ik probeerde deze grote vis met de andere meerval nog in het net in het zelfde net te landen. Wonder boven wonder had ik nu 2 meervallen in mijn net en wist deze vissen op mijn onthaakmat van de haken te ontdoen.
De kleinste van de 2 meervallen werd direct terug gezet, maar de grootste werd toch aan de weegklok gehangen. 22 kilo! Ongeloofelijk!!



Verrast , 44 pond Meerval





















Toch maar weer boilies.

Boilies zijn voor mij toch HET aas en ik voerde na het vangen van de meervallen toch maar weer door met boilies. Na een week voeren werd er weer een nacht gepland. Echter begon het nu op het water wat drukker te worden met vissers en kon ik niet op de gewenst stek vissen. Er werd voor een alternatieve stek gekozen en dit werd dan ook een fiasco. De week erop was “mijn” stek weer vrij en zette ik mijn bivak hier maar weer neer. Dit bleek geen verkeerde keuze. Ik ving deze nacht 3 vissen waarvan 1 hele oude spiegel van 20,5 kilo. Mijn derde 20 kilo plus vis van het jaar!


Oude spiegel ,41 pond






















Natte droom.

Na 3 vissen van boven de 20 kilo in 1 seizoen en een Nederlandse meerval van 22 kilo en een aantal 15 kilo plus vissen welke ik hier niet beschrijf, denkt men dat het op is. Ik viste regelmatig op het watertje en ving vanaf begin september regelmatig een leuke vis. Geen top sessies, maar gewoon af en toe een leuke vis.
In oktober werd een sessie met een neef ingepland. De beslissing werd gemaakt om een weekend te vissen eind oktober. We waren al vroeg aan het water om ons bivak op te zetten. Die dag kregen we bezoek van een aantal mensen welke wisten te vertellen dat het beter was om in oktober thuis te blijven. Dit gaf de burger geen moed. Echter kreeg de vismaat de eerste dag een aanbeet welke niet werd verzilverd. Zonde!
Bij het bezoek van een collega visser welke ook wist te vertellen dat het in oktober slecht vissen is op dit water kreeg ik plots een rare aanbeet. Het leek op een aanbeet van een brasem. De waker ging op en neer en er werd niet echt gretig lijn van de molenspoel af genomen. Ik zei “weer een brasem” en besloot toch maar aan te slaan. Ik dacht aan te slaan op een juttezak aardappelen en de hengel begon nu echt zeer ver door te buigen. Het water stond op dit moment erg laag en ik viste over een bank heen welke een aantal meter uit de kant boven het water uitstak. Ik moest het waadpak aan om aan de andere kant van deze bank de vis te kunnen landen. Mijn neef had zijn pak al aan en ik gaf de hengel dan ook aan hem over, zodat ook ik het waadpak kon aantrekken. Na het aantrekken van het waadpak nam ik de hengel over en liep met mijn neef welke de vis zou landen door het water over de bank richting de vis om deze te kunnen afdrillen en landen. Het gevoel toen ik deze vis over het netkoord in het net zag glijden zal ik nooit vergeten. Ik fluisterde tegen mijn neef, volgens mij is dit tweebuik, deze schommelt tussen de 49 en 51 pond. Ik durfde het niet hardop te hopen, eerst maar eens wegen.
Weer werd de weegzak nat gemaakt en na het uitlekken in de weegklok getarreerd. De karper moesten we met z’n tweeën in de weegzak tillen en aan de weegklok hangen. YESSSSSSSS 25,1 kilo. Een heuse echte Nederlandse vijftiger!! De natte droom van iedere Nederlandse karper visser. Wat een ongelofelijk seizoen!

Niet te bevatten , Hollandse schub 50+





















Nawoord 2009

2009 kan met recht MIJN seizoen worden genoemd. Nu ik dit zo opschrijf en seizoen 2010 aan me voorbij laat gaan besef ik me dit pas echt goed. Zoals alles leek te lukken in 2009 zo lijkt alles in 2010 te mislukken. Natuurlijk heb ik een aantal mooie vissen gevangen waaronder een mooie vis van 19kg op mijn thuis water en een aantal vissen wederom in Frankrijk, maar een 20 kilo plus vis is en blijft toch een lastig verhaal.

Of komt het omdat ik gewoonweg de realiteit uit het oog ben verloren na zo`n seizoen?

Patrick van Triet.


-------------------------------------------------------------------------------------

Zelfs ik wist het hele verhaal al maar ben nog steeds erg onder de indruk , Pat gozer ga zo door en hopen dat je het nog een keer verbeterd ???


Groet Marcel

2 opmerkingen: