donderdag 27 mei 2010

Een bezoek aan viskweekcentrum Valkenswaard























Een bezoek aan viskwekerij Valkenswaard

Naar aanleiding van een aankomende Spiegelkarper uitzetting in diverse singels in Vlaardingen dit najaar was ik in contact gekomen met Jan van Mechelen de nieuwe eigenaar van viskwekerij Valkenswaard de voormalige OVB kwekerij.

Wij wilde eens een kijkje gaan nemen bij een karperkweker met de heren van het bestuur en van de nieuw gesmede karpercommissie en omdat we hebben besloten voor het mooie typ Valkenswaard,met hun karakteristieke schubbenpatroon.

Dan was de keuze voor Viskweekcentrum Valkenswaard zoals het officieel heet een logische keuze.

Ook heb ik contact gehad met andere kwekers zoals Van Stalle uit Belgiƫ en Koos Walters uit Groningen hun leveren alleen het meer kale type ,model pannenkoek,consumptie (aishgrunder)of andere type met een hoge rug en veelal lederachtig of zwak beschubt misschien voor een ander jaar of ander project.

Op 25 April was het dan zover en vertrokken we om 09.30 met 8 man en een vrouw richting Valkenswaard en om precies te zijn , op de Valkenswaardseweg 47 in Leende een dorp ernaast , waar we rond 11.00 aankwamen.

We werden ontvangen door Jan van Mechelen die ons meenam naar de kantine van het bedrijf en ons daar via dia/computer presentatie uitleg gaf wat het bedrijf nu exact deed en hoe het er nu en hoe het er vroeger uitzag toen het nog een staatsbedrijf was(OVB)

Het bedrijf leeft dus hoofdzakelijk van siervis hierbij moet je denken aan goudvis,shubinkin ,goudwinde,blauwwinde en koikarper en in veel mindere maten van pootvis zoals snoek,snoekbaars en karpers zoals schub en spiegel(Duitse,Valkenswaardse).

Toen begon de rondleiding echt en bleven we eerst binnen in de kweekruimtes waar de verschillende bakken stonden met siervis en pootvis en bakken met snoekbaars eitjes die waren afgezet op matten.

Hierna gingen we naar een andere afdeling welke als proefbedrijf wordt gebruikt en waar pellets worden getest op allerlei vissen om te kijken hoe de resultaten zijn van onder andere de groei van de verschillende pellets , er was nu een proef opstelling van 16 bakken met steuren welke 4 verschillende soorten pellets toe gediend kregen en welke dan na een periode worden gewogen en dan is bekent welke pellets het beste is wat dan weer interessant is voor de aas/voerleverancier.

Ook zaten er in die ruimte een soort nieuwe spiegelkarpertjes een vrij kale vorm maar ze waren nog erg klein om ze echt te kunnen bestuderen en ook mochten wij op deze afdeling niet fotograferen/filmen.

Hierna gingen we weer naar een andere hal met daarin grotere bakken waar ook weer allerlei vis inzat en ook met bakken Valkenwaardse spiegels kleintjes en een bak met wat grotereK2/K3 met daarin zeer mooie zwaar beschubde exemplaren.

De laatste ronde van de rondleiding was het buitencomplex met de opgroeivijvers ,het is gebouwd op een gebied wat ze vloeiweide noemen(opbrengstverhogend) dit zijn in totaal 21 vijvers op een 11 hectare grond dit is een deel van de 80 hectare wat het vroeger was en wat ooit rond 1900 is begonnen met ontwikkelen van dit gebied wat toen nog voor kweek van consumptievis.

De kweekvijvers worden gevoed door het riviertje wat er omheen loopt de Tongelreep en het afvalwater wordt er later ook weer op terug geloosd via eerst een helofytenfilter (een waterplantenfilter met hoofdzakelijk Lissen) te hebben gepasseerd.

Dit filter en een waterberging(retentievijver) werden door het waterschap ontwikkeld om het lozen van teveel afvalwater te verminderen door deze goed te filteren voor het wordt terug geloosd op de Tongelreep, dit is een moeilijk verhaal omdat er in Nederland op dit gebied van milieu eisen een hel strenge wetgeving is en er maar een bepaalde hoeveelheid mag worden geloosd,vandaar dat de vis vaak elders verder wordt opgekweekt,andere landen(minder strenge wetten).

De opbouw van de opgroeivijvers is erg mooi gemaakt zeker als je bedenkt dat het zo’n 100 jaar geleden is ontwikkeld ,met aan de ene kant een dieper gedeelte met een sluis welke uitkomt in een centrale afvoergoot(kanaaltje) waarmee de vijver wordt leeggemaakt tot de laatste liters en waar ze dan een net in het kanaaltje spannen zodat de kleinste vissen niet verloren gaan met afvissen.

Bij het langslopen van de groeivijvers nam Jan een emmer met drijvende pelletjes mee en ging deze aan de goudwindes voeren dat was een geweldig gezicht als je ze zag samenscholen tot een grote bal oranje gloed in het water.

Voor de rest nog wat andere vissen gezien maar meer als een glimp(happen) in een hoek van de vijver waar de ouderdieren Valkenswaardse Spiegels zaten hebben we niet gezien ,wat ik ergens toch wel een groot gemis vond zeker omdat we hier toch eigenlijk wel voor kwamen.

Verder vertelde Jan dat na het opgroeien van de karpertjes in het broedhuis de meeste naar andere landen gaan om daar op te groeien voor de later uitzettingen K2/K3 = 1000 tot 1500 gram en ongeveer 35 tot 45 cm gemiddeld ,dit is de maat die net aalscholver vrij zijn en bij goed voeding een paar pond per jaar kunnen groeien.

De laatste jaren wordt er nog maar ongeveer 5 ton spiegels geleverd voor de Nederlandse/Belgische wateren dat is vroeger wel vele malen meer geweest toen er nog klakkeloos werd uitgezet nu gaat het weer met goede redenen en met een hoop zorgelijkheid gepaard vaak in de vorm van monitoren (genummerd fotograferen)en dit in een logboek bijhouden , dit is ook wat wij in het najaar willen doen en we hopen dan ook op medewerking van de vissers dat de vissen op de juiste manier worden gefotografeerd en de foto liefst digitaal naar de site wordt opgestuurd voor verdere verwerking en ontwikkeling ervan te kunnen waarborgen ,dus foto van de linkerkant van de karper(kop in de rechterhand) en uiteraard meten en wegen.

Ook denk ik dat we nog blij mogen zijn dat Jan van Mechelen deze prachtige spiegels voor onze markt blijft kweken .

En er kwam rond 12.30 een einde aan de rondleiding en we liepen weer terug richting de ingang en met een handdruk namen we afscheid en vervolgde we onze weg weer richting huis.

Langs deze weg wil ik Viskweekcentrum Valkenswaard en ook Jan van mechelen bedanken voor de leuke ochtend met duidelijke uitleg en rondleiding en ook iedereen die mee is geweest met deze leerzame dag .





















Zo moeten ze worden de Valkenswaarders


Marcel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten