Laatste verslag over me Harder visserij in 2013
Zoals eerder gemeld heb ik vrijwel de hele zomer met vismaat Theo Stremme op de harders gevist en niet zonder resultaat kunnen we wel zeggen.
We werden regelmatig bij gepraat door mensen die er altijd meer als ons vingen maar meestal zelf nooit aan het vissen waren ! Hoe was het ook al weer “ de beste stuurlui staan aan wal”
Ook kwamen we in gesprek met mensen die het wel wisten hoe het moest en wij waren ook al aardig bezig en hebben vele verbeteringen verzonnen en toegepast , deze mensen die het blijkbaar wel snapten zeiden dan ook dat je een knappe visser was als je er 3 of 4 kon vangen op een dag.
Die ervaring hadden wij inmiddels dus ook wel opgedaan en gooien de meeste verhalen dan ook in de prullenbak , of het ene oor in en het andere weer uit.
64 cm
Even terug komen op de hardersoorten welke in ons landje voorkomen?
Er komen dus 3 soorten voor waarvan de Diklipharder de meest voorkomende is in onze noordelijke wateren en dit heeft te maken met dat de andere 2 dus gewoon zuidelijker voorkomen als de diklip.
De andere soort is minder voorkomend en is de Dunlipharder en in nog mindere maten de Goudharder.
Diklipharder is van het geslacht(familie latijns) “Chelon Labrosus” kan max 90 cm worden en 6 tot 8 kilo zwaar en een leeftijd van max 23 jaar oud.
Dunlipharder is van het geslacht (familie latijns) “ Liza Ramada “ kan max 70cm worden en 4 tot 6 kilo zwaar en een leeftijd van max 15 jaar oud.
Goudharder is van het geslacht (familie latijns) “ Liza Autara “ kan max 60 cm worden en 3 tot 4 kilo zwaar en een leeftijd van max 15 jaar oud.
Er is weinig documentatie te vinden van deze super sportvis , maar volgen de geleerde paaien ze van januari tot mei en geven ze erg veel eitjes af een vis van rond de 60 cm rond de 1 miljoen stuks.
Ze zijn in de warmere gebieden na 2 tot 3 jaar paai rijp (man rond de 30 cm ) en 3 tot 4 jaar (vrouw rond de 35 cm ).Hieruit blijkt ook dat het geen snelle groeiers zijn.
De vissen worden rond de 14C watertemperatuur actief met azen en dat houd in vanaf april/mei tot rond november , waar ze verblijven is onbekend . Zelf hebben we ze tot de laatste week van oktober gevangen en toen werd er al regelmatig gezegd dat ze weg zijn, niet meer azen!
Ook wordt er gesproken over minder vervuiling(fosfaat) in het water dat de hoeveelheid voedsel minder wordt en dus ook het aantal vissen.
En vroeger werd er niet gericht op gevist door de beroepsvisserij maar de laatste tijd wel steeds meer en is er dus een markt voor in Frankrijk en wordt er voornamelijk op de Waddeneilanden op gevist en daar worden ze Waddengoud genaamd.
Na een moeizame dag toch nog 1 mooie 66cm
Terug naar de visserij ,
Zo roept iedereen brood en korst als nr 1 aas en dat denk ik zelf ook wel , hoewel ik vroeger zeer gecharmeerd was van grote witte maden en ik er toen de tijd persoonlijk grotere vissen mee ving als met brood. Of dit echt representatief is weet ik eerlijk gezegd niet het was uiteraard een stuk makkelijker omdat het goed bleef zitten en ik voerde toen ook altijd made bij !
Waarom dan toch brood! Dit komt door de vele soorten grondels die op dit ogenblik de rivieren bevolken en het vissen met maden onmogelijk maken of je moet de hele dag grondels willen vangen? En in dit tijdperk met het elastiekje vis ik toch erg graag met de vlok/korst omdat het erg goed blijft zitten ondanks de harde stroming , en krijgen de made geen kans meer mede door de grondels. Maar ook omdat ik vroeger meer naar Vlaardingen viste en het water dus zoeter is en ik misschien ook minder vertrouwen heb om het op het zoutere water te gebruiken
Verder zijn de harders ook met andere aassoorten te vangen en zijn ze volgens zeggen gemakkelijk bepaalde aasje aan te leren , zo vangen ze in bepaalde delen van het land de harders met stukjes vis(haring) omdat daar dan regelmatig slachtafval wordt geloosd.
Ook wordt er gezegd /gezien dat de harders als brasems in de grond wroeten op zoek naar slakjes , kreeftachtige en worden ze ook wel met (slijk) zagertjes gevangen.
Maar het hoofdvoer blijft toch wel verschillend plantaardig voedsel welke in grote hoeveelheden van de stenen , kades en meerpalen/dukdalven worden af gegraasd met hun rasptandjes voor in de bek.
Zo pakken ze een stuk groen tussen de bek en draaien het dan van de stenen af en dan verraden ze de eigen door dat je ziet schitteren (wit/zilver)wat wij dus Flanken noemen.
Een van de dikste dit jaar 66cm en zeker 8 pond zwaar
De andere kant van deze super mooie 66er
Nogmaals voor de liefhebbers,
Hengels,
Wij vissen dus met een medium tot zware match hengel met een lengte van 14 tot 17 ft langer mag ook korter zou ik niet adviseren. Ze blijven erg schuw en je moet ze dus erg voorzichtig benaderen en daar is hengel lengte echt zwaar in het voordeel. Let op Goedkoop is duurkoop en vaak zijn de duurdere type ook gewoon een stuk lichter en dat is altijd mee genomen in deze actieve visserij. Maar ook andere type hengels zijn inzetbaar.
Molens,
Een molentje erop met een goede tot zeer goede slip en dit is dus echt belangrijk vanwege de zeer snelle uitvallen door de slip heen en dan mag die niet haperen. Grootte van de molen zo klein als mogelijk , dit i.v.m de hele dag je hengel in je handen te hebben en dan telt ieder gewicht mee . Er zit ook een nadeel aan een kleine molen = kleinere diameter van de spoel dus ook meer kinken in de lijn. Maten zijn zeg maar het meest gangbaar in type 2500 tot 4000.
Lijnen,
Zelf heb ik het hele jaar met een Gamakatsu lijn gevist welke ik van de bulk laat opspoelen bij hengelsport W.v.Leeuwen in de dikte 0.22 mm , 0.20 mm kan ook en uiteraard met meer scherpe stenen/palen naar dikker maar persoonlijk zou ik niet dikker vissen als 0.26 mm vanwege het schuwe van de vis . En ik denk dat daar zelfs een fluocarbon dat niet helemaal kan wegnemen maar zou kunnen helpen . Zelf gebruik ik het vaak in andere visserijen veelvuldig maar in deze (nog)niet , Theo overigens wel!
Lijn hebben we dus net genoemd 0.20 mm tot 0.26 mm voor mij dan , moet uiteraard iedereen persoonlijk weten.
Dobbers ,
Proef pennetjes.(Marfloat)
Wij vissen met erg kleine dobbers die ik bij een kennis op verzoek heb laten maken , kort lichaam met redelijk lange antenne .Vlokdobber zou ook kunnen maar mist de antenne. In het gewicht tot max 2/3 gram.
Waarom een korte dobber ? Dit omdat de harders soms letterlijk op de kant liggen en iedere lengte van de dobber te lang is zeg maar , maar door hun moeilijke aanbeten onmisbaar.
Soms wordt er ergens anders gevist op een diepte tot 4 meter dan gebruiken we uiteraard wel een ander type dobber.
Grootste 2013 - 68 cm
Haken ,
Klein maar sterk zullen we maar zeggen en op dit ogenblik vis ik met een type klauwhaak in de maten 10 en 12 en soms 8 ligt eraan hoe groot ze uitvallen.
Onderlijnen ,
Nee ikzelf niet op dit moment maar ga er volgend jaar zeker mee experimenteren (fluocarbon , zeer dunne gevlochten lijn).
Bijzaken,
Een goed schepnet met lange steel heeft zo zijn voordelen en een klein klapstoeltje omdat de hele dag op stenen zitten ook niet erg fijn is. Wat een aanbeveling is een klein formaat onthaakmatje omdat je eigenlijk altijd op stenen zit.
Een goede polaroid bril is ook onmisbaar vooral omdat dit toch wel een mooi weer visserij is en je dan veel schitteringen op het water hebt . Zelf heb ik me een hele mooie laten adviseren van Costa del Mar een met echte glazen en een zeer hoge UV factor. (kom ik nog in terug in een ander artikel).
Een petje en eventueel zonnebrand is geen onmisbaar iets en voldoende water/drinken moet je niet uitsluiten, het is een hoofdzakelijk mooi weer visserij vandaar.
Een paar goede stevige schoenen met grof profiel is ook absoluut niet onmisbaar vanwege de scherpe en ook nog eens vaak spiegelgladde stenen.
Getij.
Zijn we nog niet helemaal over uit maar onze voorkeur is einde afgaand , laag en de eerste uren opkomend tot half hoog ongeveer.
En onderschat de stroming en de golfslag niet , wij zagen laatst ook twee vissers met al hun spullen kop je onder gaan en zij kwamen er goed van af met alleen hun aas verspeeld?
Grootste 2013 - 68 cm
Zelf vissen wij erg visueel en gaan dan ook zo veel mogelijk op de fiets met de hengel en schepnet opgetuigd en fietsen al speurend het water af naar Flankers die zo hun aanwezigheid verraden.
Liggen de fiets neer en proberen de gespotte vissen zo voorzichtig mogelijk te benaderen en te vangen. want ze blijven super schuw.
Ga je het volgend jaar proberen , Succes!
Foto’s van dit jaar met de grotere vissen.
Groeten Marcel.
Dag Marcel,
BeantwoordenVerwijderenMooi verslag - ik wilde dat ik nog in de buurt woonde! Prachtige sportvisserij!
Groet,
Wim
Hey Wim,
BeantwoordenVerwijderenAls vaste volger van me blog zal je het wel vaker hebben gelezen maar het is en blijft een prachtvisserij en zeer moeilijk , een karper kan je echt op een voersstek trekken maar Harders! niet echt dus soms heel kort?
Ik viste er al ruim 20 jaar geleden op en heb het toen laten liggen en ook toen was het al moeilijk en nu nog steeds , maar het is elke keer weer een onderneming en soms een kilometer of 30 a 40 fietsen de hele dag en dan is een goed vismaat toch erg belangrijk en die heb ik nu weer met Theo.
En 2 zien ook altijd meer dan een dus dat is ook een voordeel en gezelliger en makkelijk voor de fotografie ook.
Groet Marcel
Beste Marcel,
BeantwoordenVerwijderenMooi blog! Het lijkt mij een leuke uitdaging om 2014 een harder te vangen. Ik had eral interesse in. Jouw blog is doorslaggevend.
Heb je lokvoer nodig? Of voer je brood? Of werp je het aas er gelijk op of sleepje het ernaar toe?
Komen ze naar de oppervlakte om brood te pakken?
Tijdens het vissen op de langtong zie je er best veel langs de kant zwemmen
Het lijkt mij een leuke doelstelling voor 2014
Groet Ronald