maandag 7 december 2009

De Europese ijsvogel (Alcedo atthis)



















Een van de lieveling vogels van mij , welke onnatuurlijk mooi is dat je bijna niet kan geloven dat dit een Nederlandse standvogel is ,wat betekend dat ze het hele jaar blijven wat dus voor een echte visvanger grote problemen veroorzaakt in de winter als alles dichtvriest.


Deze info heb ik gebruikt van www.ijsvogels.nl , een mooie en nuttige site voor te bekijken maar ook om ze te melden , nu eind 2009 hoop ik dat ze zich weer een beetje hebben hersteld van de afgelopen winter die toch wel erg lang was zeker voor de ijsvogels , en tijdens mijn visserij dit jaar is me opgevallen dat je ze duidelijk veel minder tegen kwam/zag.


Naam. Europese IJsvogel.

Wetenschappelijke naam. Alcedo atthis.

Grootte. 16-17,5 cm van snavelpunt tot staarteinde.

Spanwijdte. 23-24 cm.

Gewicht. 35 tot 45 gram.

Biotoop. Stromend en stilstaand zoet water met voldoende vis, begroeiing en een steile wand of boomkluit om een nest in te graven.

Broedperiode. Eind maart tot en met augustusBroedduur18-21 dagen.

Tijd tot uitvliegen. 23-27 dagen.

Eieren. Glanzend witte eieren, 23x19mm, ongeveer 4 gram.

Aantal. 4-8 per legsel, meestal 2 legsels per jaar, soms 3.

Nest. Zelf gegraven gang in een steile oever of kluit van omgewaaide boom, 40-100 cm. lang, met aan het einde een nestkamer van ong. 10 x 15 cm.

Verspreiding. Geheel Nederland, in mindere mate in het noorden en Zeeland.

Roep. Een scherp en luid tie-tie, in de vlucht meestal tie, ook wel tie-ie-ie-ie.

Vlucht. Snel en in een rechte lijn, snorrende vleugelslag, afgewisseld met korte
glijvlucht. Vliegt meestal net boven het wateroppervlak.

Voedsel. Bestaat voor 99% uit visjes van 3 tot 9 cm. lang, daarnaast wordt ook een enkele keer een waterinsect of kikker(visje) gegeten.

Aantal. in Nederland Sterk wisselend en afhankelijk van vorstperiodes in de winter, in 2002 wordt het aantal geschat op 400 broedparen ,in de winter van 2008/2009 die weer eens erg streng was raak je gewoon 50 tot 75% van je populatie kwijt.

Verschil. man – vrouw Het vrouwtje heeft een oranje vlek op haar ondersnavel, het mannetje heeft een geheel zwarte snavel.

Kenmerken. jonge ijsvogel Duidelijk kortere snavel met wit puntje aan uiteinde, donkere pootjes, doffer verenkleed.

Geslachtsrijp. Na een jaar Maximum leeftijd Ongeveer 15 jaar, door de hoge sterftecijfers in het eerste levensjaar ligt de gemiddelde leeftijd op ongeveer 2 jaar.

Natuurlijke vijanden O.a. boomvalk, sperwer. Jonge ijsvogels lopen ook gevaar in de broedholte van bunzing, hermelijn, rat, enzovoort.

Overige doodsoorzaken Vliegen tegen ramen, verkeersslachtoffers, te weinig voedselaanbod in de winter (dichtgevroren water), huiskatten en netten over (tuin)vijvers.

Dus kom je ze tegen help de mensen van http://www.ijsvogels.nl/ en meld ze a.u.b.

Groeten Marcel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten